200.000 de romani au credite in franci elvetieni

Pe 15 ianuarie francul elvetian a inregristrat o crestere masiva de la 3.7415 la 4.3287 o crestere de 0.5872 lei la 1 franc elvetian datorita Bancii Centrale a Elvetiei in jurul orei 12 cand printr-o decizie neasteptata s-a decis la renuntarea plafonului de apara contra aprecierii francului de 1,2 pentru un euro. Cresterea francului elvetian se datoarea si pe seama altor factori precum aprecierea dolarului fata de euro, scaderea cotatiei petrolului si punerea in functiune a tiparnitei de bani a BCE, asteptata abia saptamana viitoare.


Piata valutara a actionat imediat ceea ce a dus la o crestere a cursului de pana la 30%. Nici pentru Elvetia aceasta masura nu este considerata a fi una tocmai buna, pentru ca toate firmele care fac exporturi au serios de suferit in urma acestor masuri, dupa cum am vazut pe cele mai importante canale de stiri compania de ceasuri elvetiene care are un buget de 600 miliarde de euro aproape cat PIB-ul Poloniei a reactionat contra acestor masuri.


In Romania sunt aproximativ 200.000 de credite in franci elvetieni ceea ce inseamna cresterea cu 30% a tuturor creditelor in aceasta moneda.